Burgasin pinkit järvet!

Bulgaria- sarjan viimeinen juttu käsittelee Burgasia ja tällä kertaa aiheena ei ole Mustameri, vaan itseasiassa pinkki järvi. Kyse ei ole mistään tehtaan lietealtaista tai muustakaan teollisesta paskavedestä, vaikka joku niin saattaa epäillä. Tähän paikkaan et muuten eksy vahingossa Bulgarian lomallasi, eli lue eteenpäin ja ota juttu talteen tulevaa reissuasi ajatellen!

Burgasin laituri ja tunnettu maamerkki

Burgas sijaitsee Mustanmeren rannalla, muutamia kymmeniä kilometrejä tunnetusta Sunny Beachista etelään. Kaupunki lienee lähinnä läpikulkukohde monelle, kuten myös meille. Burgas on yksi Bulgarian suurimmista kaupungeista ja näin ollen nähtävää ja koettavaa kyllä riittää. Rehellisesti sanoen kuvittelin Burgasin todelliseksi turistirysäksi. Osoittautui, että mielikuvani oli täysin väärä – suurin osa tosiaan jatkaa matkaa aika nopeasti muihin Mustanmeren kohteisiin. Kannattaa pysähtyä pariksi päiväksi. Jos aikataulu on tiukka ja pitää valita esimerkiksi Veliko Tarnovon ja Burgasin väliltä, kannattaa kuitenkin ehkä mennä ensiksi mainittuun.

Saavuimme Burgasiin hieman ennen puolta päivää ja marshrutkan takapenkiltä varasin meille halvan hostellin, joka ajaisi asiaa lähinnä reppujen säilytykseen ja lyhyeen lepoon illalla. Kentälle meidän piti lähteä jo kahdelta yöllä. Lämpötila tippui Veliko Tarnovon helteistä noin neljääntoista, joten biitsille ei päästy ja takki päällä sai painaa menemään. Siitä huolimatta Itä-Euroopan tuliaiseksi tarttui flunssa.

Lake Atanasovsko eli pinkit järvet

Tässä postauksessa en keskity Sea Gardeneihin, Armenialaisiin kirkkoihin ja muihin perusnähtävyyksiin sen enempää – niistä löytyy tietoa helposti muualta. Nyt keskitytään todelliseen piilotettuun aarteeseen, josta tietoa löytyy melko rajallisesti ja ohjeita perille pääsemiseksi on hankala löytää. Alhaalta löydät myös ajantasaiset ohjeet, miten spotille pääsee.

Veden väri johtuu mikroskooppisen pienestä katkarapulajista, joka elää äärimmäisen suolaisessa vedessä. Atanasovskon järvestä vedetäänkin suolaa järjettömiä määriä, tehden siitä Bulgarian suurimman suolantuottajan. Uskomatonta kyllä, turisteja tai muita ihmisiä ei ole ollenkaan. Paikalliset kuulema käyvät kylpemässä vedessä kesäisin, mutta nyt taisi olla hieman liian viileää ja saimme tutkia paikkaa kahdestaan. Näytti kuitenkin siltä, että jonkinlaista infraa alueelle ollaan rakentamassa eli kannattaa käydä NYT!

Paikkaan on hankala löytää ja mekin meinasimme luovuttaa. Näimme kyllä kaukaa jonkinlaista punertavaa vettä ja mietin, että oliko tämä nyt usean kilometrin kävelyn arvoista. Onneksi kuitenkin huomasin pienen polun, jota pitkin pääsi kulkemaan veden keskelle ja uskomattoman hienot maisemat avautuivat. Antaa kuvien puhua puolestaan! Kuvia on muokattu normaalisti, eli vesi on ihan oikeasti punaista, ei Photoshopin tuotosta. 🙂

Miten mestoille?

Näiden pikku katkarapujen eteen tulee nähdä vähän vaivaa. Voit ottaa taksin Burgas Salt Parkingiin (Бургаски Солници-Паркин), mutta tämä vaihtoehto on kallis, koska tällä hetkellä taksikuski joutuu kiertämään koko järven. Parempi vaihtoehto on ottaa taksi Burgasin biitsin pohjoisreunaan, kävellä pari kilsaa jalkakäytävää ylöspäin ja olet perillä. Tämä fillari/jalkakäytävä on muuten ilmeisesti aika uusi, koska Google Mapsissa se näkyy vielä autotienä. Paikalle kannattaa ilmaantua hyvällä ja kirkkaalla kelillä, jolloin punaisuus korostuu entisestään.

Kun olet seurannut kartan ohjeita pari kilsaa, alkaa vasemmalla näkymään järvimaisemat. Täältä on kuitenkin turha odottaa mitään kovin huikeaa materiaalia instagramiin, vaan nyt täytyy hakeutua keskelle vettä!

Tästä sisään! Alueelle saa vapaasti mennä, vaikka nopealla vilkaisulla näyttää jonkinlaiselta työmaalta.
Suhteellisen uutta polkua. Tästä parisataa metriä eteenpäin ja ihmisen rakentama infra katoaa ja pääset jatkamaan hiekkapolulla.
Maisemat matkan varrella ei ole huonoja!

Herkkunurkka: Papa Beer

Koska jokaisesta kaupungista tulee löydettyä jokin mainitsemisen arvoinen syöttölä tai juottola, tällä kertaa säväytti Papa Beer: pieni craft beer shop keskellä Burgasia, joka on hiljattain avannut myös baarin. Nopean visiitin perusteella kaupungin paras paikka sammuttaa jano pinkkien järvien trekkauksen jälkeen. Pikkurahalla todella hyvä valikoima Bulgarialaisia pienpanimo-oluita hanasta ja pullosta. Palvelu on asiantuntevaa ja matkamuistotkin irtoavat näppärästi tästä paikasta! Thumbs up!

Lyhyiden unien jälkeen oli aika ottaa taksi alle ja suunnata kentälle. Matkaa tulee parikymmentä minuuttia ja hintaa noin kymmenen euroa. Kokonaisuutena Bulgaria odotti odotukset ainakin kymmenkertaisesti – maa on ystävällinen, eloisa ja edullinen. Nähtävää ja koettavaa riittää älyttömän paljon ja etenkin keski-Bulgarian vuoristomaisemat ovat mahtavat. Suosittelen jättämään ennakkoluulot kotiin ja suuntaamaan itään!

Boarding pass mallia retro!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: