Euroopan piilotettu aarre: Veliko Tarnovo

Sofiasta suuntasimme junalla kohti keski-Bulgariaa, tarkemmin ottaen määränpäänä oli Gorna Orjahovica ja toiveena päästä sieltä kaupunkiin nimeltä Veliko Tarnovo. Junamatka kestää noin nelisen tuntia ja maisemat ovat upeat! Matka alkaa vuoristomaisemilla, jotka paljastavat pieniä kyliä sieltä täältä. Myöhemmin näkymä muuttuu laakeaksi peltomaisemaksi.

Täkäläinen junavaunu koostuu Eurooppalaiseen tapaan useista hyteistä (osastoista? En tiedä miksi näitä pitäisi kutsua), joihin mahtuu kahdeksan matkaajaa. Tunnelma on ahdas ja testosteroni haisee, mutta tarvittaessa käytävälle pääsee hengailemaan, hengittämään ja katselemaan maisemia avoimesta ikkunasta. Bulgarialainen juna ei ole erityisen mukava eikä nopea, mutta suosittelen sitä silti bussiin verrattuna maisemien takia. Ja junamatkustaminen on kivaa.

DCIM100GOPROGOPR1923.JPG

Gornaan päästyä vaihtoehtoja on kaksi: paikallisbussi nro 10 tai taksi. Matkaa tulee noin kymmenen kilometriä eli taksilla reissu kustantaa noin viisi-kuusi euroa. Dösällä pääsee kahdella. Me suunnittelimme ottavamme taksin, mutta bussi tuli niin sopivasti aseman eteen että hyppäsimme kyytiin. Bussin sisältä löytyy täti, joka myy lippuja.

Gorna Orjahovica juna-asema.jpg
Gorna Orjahovican juna-asema sisältä.
Gorna Orjahovica.jpg
Gorna Orjahovica

Veliko Tarnovo on kaupunkina suhteellisen iso, mutta matkailijan mielenkiinto kohdistuu pitkälti vanhaan kaupunkiin, joka on yksi kuvauksellisimmista paikoista joissa olen käynyt. Turisteja on ainakin huhtikuussa todella vähän. Jos kaupunki sijaitsisi Länsi-Euroopassa, olisi se varmasti ammuttu täyteen ympäri vuoden. Mesta on kuitenkin Bulgariassa ja hieman hankalasti saavutettavissa. Uskoisin, että nämä kaksi tekijää pitävät pahimmat laumat loitolla. Kesällä turisteja on varmasti enemmänkin.

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Bussi ajoi sopivasti ja sattumalta juuri majapaikkamme, Hotel Varushan eteen. Hinta: noin 25 EUR / yö tämäkin. Oikein näppärä pikku majatalo aivan vanhan kaupungin ytimessä. Sisäänkirjautumisen yhteydessä oli jotain hässäkkää, mistä en ymmärtänyt mitään. Lieneekö ollut jokin tuplabookkaus.

Hotel Varusha Veliko Tarnovo
Hotel Varusha

Törkeä nälkä. Lähdimme käppäilemään ympäri kaupunkia ja otimme lähestulkoon ensimmäisen ravintolan, joka näytti järkevältä. Pieni snack ennen illallista.

Paprikoita
Juustolla täytettyjä paprikoita
Kamenitsa
Kamenitsa – suosittu Bulgarialainen olut

Kamenitsa Veliko Tarnovo

Safkan jälkeen käppäilimme joen toiselle puolelle, kohti isoa muistomerkkiä. Tämä on paikka, josta suurin osa Veliko Tarnovon kaupunkikuvista on otettu. En tiedä, mitä muistomerkki koskee.

Veliko Tarnovo vanha kaupunki

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

IMG_5870

Koska nälkä ei kasvanut enää merkittävästi, käytiin illallinen nappaamassa Lino Bar- nimisessä näköalabaarissa. Käytännössä tomaattia ja punkkua. Bulgariassa tuntui salaattikulttuuri olevan valloillaan: jokaisesta paikasta sai erilaisia salaatteja vaikka millä mitalla. Bulgarialainen viini osoittautui myös hyväksi.

Lino Bar Veliko Tarnovo

Lino Bar Veliko Tarnovo
Lino bar – vahva suositus!

Bulgarialainen Salaatti

Bulgarialainen viini

Tälläinen kuvapainotteinen fiilistelysetti. Lino Barista matka jatkui vielä eteenpäin ja ilta päättyi poliisimiehen hellään huomaan. Tilanne ei ole niin paha miltä kuulostaa, mutta se on toinen tarina se. 😉

2 thoughts on “Euroopan piilotettu aarre: Veliko Tarnovo

Add yours

  1. Veliko Tarnovo on aivan ihana kaupunki! Ja lähistöltä löytyy vaikka mitä nähtävää, vesiputouksista luostareihin. Nyt tulikin pieni matkakuume Veliko Tarnovon suuntaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: